Intervju med INGVAR RØDSJØ

INGVAR RØDSJØ – ingen over – ingen ved siden
Igjennom klubbens 50-årige historie er det ingen tvil om at det rent sportslig har vært fosningen Ingvar Rødsjø som har vært – og vel fortsatt er den største. Ikke mindre enn syv dobbelte championer (både jakt- og utstillingschampioner) har han fått frem.
Tre ganger har han vunnet NM høyfjell høst og en gang NM høyfjell vinter. I tillegg har han vært med på engelsksetternes NM-lag både høst og vinter en rekke ganger. På vinnerlaget flere ganger og ikke mindre enn fire ganger har han hatt beste hund på vinnerlaget.

Av Roy Allan Skaret

Utrolig sterke prestasjoner av 67-åringen som har et konkurranseinstinkt vi andre bare kan misunne. Han og kona Tove har utvilsomt “knekt koden” på hvordan de skal få til hundene. Siden tidlig på 1990-tallet har han ganske enkelt herjet på resultatlistene.
I tillegg til alle de sterke prestasjonene på jaktprøvene og i utstillingsringen så har Ingvar og Tove mottatt en rekke utmerkelser for årets hund i en rekke forskjellige foraer. Det er både årets hund jakt i FKF, i NESK og ikke minst en rekke ganger hos oss i Namdal Fuglehundklubb og andre klubber de er medlem i. I tillegg har de gått til topps i Norges Jeger og Fiskeforbunds kåring av årets jakthund uansett rase.

I tillegg til sterke prestasjoner med hund har Ingvar også utmerket seg som en meget god dommer og han dømte blant annet NM-finalen høyfjell høst i 2014. Og Ingvar er anerkjent som en meget god dommer.

Tidlig inn i Namdal FHK
Allerede i 1970/71 kom Ingvar inn som medlem i Namdal Fuglehundklubb og medlemskapet har vært uavbrutt siden da.
– Det var vel egentlig tilfeldigheter som gjorde at jeg ble med i Namdal Fuglehundklubb. Vi var vel tre par fra Fosen som ble “vervet” inn igjennom en klubbsamling. I starten var det Henry Holmen, Kristian Gullhav og Lyder Malm som var drivkreftene i klubben. Helt fra starten av jeg og Tove trivdes godt sammen med namdalingene, sier Ingvar som har holdt seg til engelske settere hele livet. – Jeg hadde en irsk setter en gang, men den ble dessverre skutt – bare ett år gammel – av en som satt på rådyrpost. Siden har det bare vært engelske settere forteller Ingvar som ikke uventet har en hund som ligger sitt hjerte litt nærmere enn de andre.

Hi-Treff – en fantastisk herremann
– Berkjestølen`s Hi-Treff var en meget spesiell herremann. Han vant ikke mindre enn fem NM-titler, to individuelle og tre ganger på NM-lag. I årene 2003 til 2007 var han han ganske enkelt knallsterk. Han var rett og slett en fantastisk herremann. I tillegg til han er det nok sønnen Berguglas Hi-Trøkk som har festet seg mest i minnet. Han var dønn ærlig og sterk. Jeg hadde jo den samtidig som Limingruets Hi-Troll. Begge gjorde det meget bra, men Hi-Troll var ikke like ærlig, sier Ingvar og forteller at den mest viltskarpe hunden han har hatt er nåværende Knutsvollens Hi-Tex. – I tillegg har jeg store forventninger til Valera`s Hi-Strå og den kommer nok sterkt de kommende sesongene, sier Ingvar og forteller at han skal få bedre tid til hundene i årene fremover.
Har solgt ca 3500 traktorer
Fra høsten av blir Ingvar nemlig pensjonist. Han har bestemt seg for å bruke mer tid på hunder, jakt, barn og ikke minst barnebarn.
– Jeg har jobbet innen traktorbransjen i 49 år og “bank i bordet” ikke vært sykemeldt en dag til nå. De første årene skrudde jeg på traktorer og fra 1981 har jeg vært selger, sier Ingvar som er kjent som en meget dyktig traktorselger også. Og når jeg spør om hvor mange traktorsalg det har blitt på disse årene så tenker han seg litt om før det kommer; – Totalt er det npok ca 3500 med nytt og brukt og nærmere 1500 nye traktorer. Markedet har jo forandret seg stort på disse årene. I starten var det vel markedet ca 8500 traktorer i året på landsbasis, mens det nå bare selges et sted mellom 3200 og 3300 traktorer, forteller Ingvar som altså blir pensjonist fra høsten av.

Ingvar Rødsjø og Berguglas Hi-Trøkk feirer NM-seieren i 2009.
Foto: Roy Allan Skaret.

Litt fakta:
Championer som har vært og er i Ingvar og Toves eie:
NUCH, ES Hjerpeskogen’s Ajack – 09259/77
(Ajack fikk 1110 valper – 1 UCH)
NUCH NJCH, ES Sandtjønna’s Mezzo – 36266/92
(Mezzo fikk 225 valper, 7 JCH og 8 UCH)
NUCH NJCH, ES Åsmarka’s C-star – 17511/95
(ikke brukt i avl)
NUCH NJCH, ES Vårhaugens Hi-tech – 23133/98
(Hi-Tech fikk 97 valper, 2JCH, 4 UCH, 1 NJKCH)
N SE UNCH NJCH NMFH03-05, ES Berkjestølen’s Hi-treff -NO 11662/00
(Hi-Treff fikk 217 valper, 10 JCH, 11 UCH)
NUCH NJCH NMFHh09 NMFHv14, ES Berguglas Hi-trøkk – NO07029/06
(Hi-Trøkk fikk 131 valper, 4 JCH, 4 UCH)
NUCH NJCH, ES Limingruet’s Hi-Troll – NO21553/06
(Hi-Troll fikk 175 valper, 11 UCH)
NUCH NJCH, ES Knutvollens Hi-Tex, NO51753/13
(Hi-Tex har til nå registrert 89 valper)
NUCH, ES Valera’s Hi-Strå, NO37143/16
(Hi-Strå har til nå registrert 26 valper)

NM-Titler:
2003 Nuch Njch Berkjestølen’s Hi-Treff, Vinner av høyfjellspokalen NM lag + NM høst individuelt.
2004 Hi-Treff : Vant høyfjellspokalen NM-lag.
2005 Hi-Treff : NM høst individuelt.
2007 Hi-Treff : NM lag .
2009 Nuch Njch Berguglas Hi-Trøkk: Vinner av høyfjellspokalen til odel og eie NM lag + NM høst individuelt.
2011 Nuch Njch Limingruet’s Hi-Troll: Vinner av høyfjellspokalen NM-lag.
2014 Hi-Trøkk: NM vinter individuelt.

I tillegg har Ingvar omkring 150 ganger vunnet 1.VK med sine hunder!

Vi tar av oss hatten og bøyer oss ærbødig i støvet og er takknemlig for å ha en slik ener i vår klubb.